In timp ce exista diete nesfarsite, suplimente si planuri de inlocuire a meselor care pretind ca asigura pierderea rapida in greutate, majoritatea nu are dovezi stiintifice. Cu toate acestea, exista cateva strategii sustinute de stiinta care au un impact asupra gestionarii greutatii.
Aceste strategii includ exercitiile fizice, urmarirea aportului de calorii, postul intermitent si reducerea numarului de carbohidrati din dieta.
In acest articol, luam in considerare noua metode eficiente de slabire.
Metodele de scadere in greutate sustinute de cercetarile stiintifice includ urmatoarele:
1. Incercarea postului intermitent
Acesta este un model de alimentatie care implica posturi regulate pe termen scurt si consumul de mese intr-o perioada mai scurta de timp in timpul zilei. Mai multe studii au indicat faptul ca postul intermitent pe termen scurt, care are o durata de pana la 24 de saptamani, duce la pierderea in greutate a persoanelor supraponderale.
Cele mai comune metode de post intermitente includ urmatoarele:
– Post alternativ de zi (ADF): Tine post in fiecare zi si mananca normal in zilele fara post. Versiunea modificata implica consumul a doar 25-30 la suta din necesarul de energie al corpului in zilele de post.
– Dieta 5: 2: Tine post 2 din 7 zile. In zilele de post mancati 500-600 de calorii.
– Metoda 16/8: Tine post 16 ore si mananca numai pe o fereastra de 8 ore. Pentru majoritatea oamenilor, fereastra de 8 ore ar fi in jurul pranzului pana la 8 p.m. Un studiu asupra acestei metode a constatat ca consumul intr-o perioada restransa a dus la participantii care consuma mai putine calorii si slabesc.
Cel mai bine este sa adoptati un model de alimentatie sanatoasa in zilele fara post si sa evitati supraalimentarea.
Urmarirea dietei si a exercitiilor fizice
Daca cineva doreste sa slabeasca, ar trebui sa fie constient de tot ceea ce mananca si bea in fiecare zi. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este sa inregistrati fiecare articol pe care il consuma, fie intr-un jurnal, fie intr-un tracker de alimente online.
Cercetatorii au estimat in 2017 ca vor fi 3,7 miliarde de descarcari de aplicatii de sanatate pana la sfarsitul anului. Dintre acestea, aplicatiile pentru dieta, activitate fizica si pierderea in greutate au fost printre cele mai populare. Acest lucru nu este lipsit de motiv, deoarece urmarirea activitatii fizice si a progresului in scadere in greutate din mers poate fi un mod eficient de gestionare a greutatii.
Un studiu a constatat ca urmarirea consecventa a activitatii fizice a ajutat la pierderea in greutate. Intre timp, un studiu de revizuire a constatat o corelatie pozitiva intre pierderea in greutate si frecventa monitorizarii consumului de alimente si a exercitiilor fizice. Chiar si un dispozitiv la fel de simplu ca un pedometru poate fi un instrument util pentru slabit.
Mananca cu atentie
Mancarea constienta este o practica in care oamenii acorda atentie modului si locului in care mananca. Aceasta practica le permite oamenilor sa se bucure de mancarea pe care o consuma si sa mentina o greutate sanatoasa.
Deoarece majoritatea oamenilor duc o viata aglomerata, deseori tind sa manance repede pe fuga, in masina, lucrand la biroul lor si urmarindu-se la televizor. Drept urmare, multi oameni sunt abia constienti de mancarea pe care o consuma.
Tehnicile pentru alimentatia atenta includ:
– Asezati-va sa mancati, de preferinta la o masa: fiti atenti la mancare si bucurati-va de experienta.
– Evitarea distragerilor in timp ce mancati: Nu porniti televizorul, laptopul sau telefonul.
– Mancati incet: luati timp sa mestecati si sa savurati mancarea. Aceasta tehnica ajuta la scaderea in greutate, deoarece ofera creierului unei persoane suficient timp pentru a recunoaste semnalele ca sunt pline, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentarii.
– Efectuarea unor alegeri alimentare considerate: alegeti alimentele pline de nutrienti hranitori si cele care se vor satisface mai multe ore decat minute.
Consumul de proteine la micul dejun
Proteinele pot regla hormonii apetitului pentru a ajuta oamenii sa se simta plini. Acest lucru se datoreaza in principal scaderii hormonului foamei grelina si cresterii peptidei hormonilor de satietate YY, GLP-1 si colecistochininei.
Cercetarile efectuate pe adultii tineri au demonstrat, de asemenea, ca efectele hormonale ale consumului unui mic dejun bogat in proteine pot dura cateva ore.
Alegerile bune pentru un mic dejun bogat in proteine includ oua, ovaz, unturi de nuci si seminte, terci de quinoa, sardine si budinca de seminte de chia.
Reducerea zaharului si a carbohidratilor rafinati
Dieta occidentala este din ce in ce mai bogata in zaharuri adaugate, iar aceasta are legaturi certe cu obezitatea, chiar si atunci cand zaharul apare in bauturi, mai degraba decat in alimente.
Glucidele rafinate sunt alimente puternic procesate care nu mai contin fibre si alti nutrienti. Acestea includ orezul alb, painea si pastele.
Aceste alimente sunt usor de digerat si se transforma rapid in glucoza.
Excesul de glucoza intra in sange si provoaca hormonul insulina, care favorizeaza depozitarea grasimilor in tesutul adipos. Acest lucru contribuie la cresterea in greutate.
Acolo unde este posibil, oamenii ar trebui sa schimbe alimentele procesate si cele zaharoase pentru optiuni mai sanatoase. Schimburile alimentare bune includ:
– orez integral, paine si paste in locul versiunilor albe
– fructe, nuci si seminte in loc de gustari bogate in zahar
– ceaiuri de ierburi si apa cu fructe in loc de soda bogata in zahar
– smoothie-uri cu apa sau lapte in loc de suc de fructe
Consumati multe fibre
Fibrele dietetice descriu carbohidratii pe baza de plante pe care nu este posibil sa le digerati in intestinul subtire, spre deosebire de zahar si amidon. Includerea multor fibre in dieta poate creste senzatia de plenitudine, putand duce la pierderea in greutate.
Alimentele bogate in fibre includ:
– cereale integrale pentru micul dejun, paste integrale din grau, paine integrala, ovaz, orz si secara
– fructe si legume
– mazare, fasole si leguminoase
– nuci si seminte
Un somn bun
Numeroase studii au arătat că a dormi mai puțin de 5-6 ore de noapte pe noapte este asociat cu o incidență crescută a obezității. Există mai multe motive în spatele acestui lucru.
Cercetările sugerează că somnul insuficient sau de calitate slabă încetinește procesul în care organismul transformă caloriile în energie, numit metabolism. Atunci când metabolismul este mai puțin eficient, organismul poate stoca energia neutilizată ca grăsime. În plus, un somn slab poate crește producția de insulină și cortizol, ceea ce determină și depozitarea grăsimilor.
Cât timp doarme cineva afectează și reglarea hormonilor de control al apetitului, leptina și grelina. Leptina trimite semnale de plenitudine către creier.