Category

Sanatate

Category

alimente sanatoase

Drumul spre o alimentatie bogata si sanatoasa

Indiferent de varsta, mesele zilnice ar trebui sa fie echilibrate si benefice pentru organism. Mai mult decat atat, acest echilibru este strict individual, deoarece fiecare om trebuie sa-si formeze singur o dieta sanatoasa. Insa, exista principii de baza ale unei alimentatii sanatoase, care prin respectarea lor, duc la o dieta simpla dar buna pentru toata lumea, indiferent de varsta. Deci, care sunt regulile de baza ale unei diete sanatoase? Nu sunt atat de multe si toate sunt simple si usor de inteles.

Nu uita sa bei apa. Doar un corp bine saturat poate functiona corespunzator. O cantitate suficienta de lichid, ajuta la eliminarea substantelor si a toxinelor daunatoare. Bea aproximativ 3 litri de apa pe zi. Necesitatea aprovizionarii cu apa sub sarcini intense, creste in timpul verii.

alimentatie sanatoasa

Intotdeauna sa iei micul dejun. Micul dejun este cea mai importanta masa. Acesta este primul fel de mancare dupa o pauza de o noapte. Trebuie sa mananci nu mai tarziu de o ora dupa trezire. Un mic dejun complet ar trebui sa contina: proteine ​​nutritive (branza de vaci), grasimi bune (de exemplu, seminte de dovleac), complexe (cereale) precum si carbohidrati simpli (fructe). Este masa care iti ofera energie si accelereaza metabolismul. Corpul uman este „programat” astfel incat, daca refuzi micul dejun, in timpul zilei iti va fi foame toata ziua, chiar daca mananci in mod normal celelalte mese. Prin urmare, refuzul micului dejun este modalitatea corecta de supraalimentare.

Nu evita carbohidratii. Uneori pentru femei, carbohidratii sunt sinonimi cu cresterea in greutate. Acest lucru este gresit. Carbohidratii sunt necesari organismului si nu pot fi inlocuiti cu alti nutrienti. Acestia sunt singura sursa de energie pentru creier si pot fi impartiti in simpli si complecsi, cum ar fi cerealele, painea integrala, fulgi de ovaz. Aceste alimente pot fi consumate la fiecare masa. Carbohidratii simpli, cum ar fi fructele sau mierea, sunt, de asemenea, utili.

Analize care trebuie facute daca ati trecut de 30 de ani

Analize care trebuie facute daca ati trecut de 30 de ani

Multe boli sunt mai usor de prevenit decat de vindecat, iar tehnologiile moderne de diagnosticare contribuie activ la acest lucru. Prin urmare, mergi in mod regulat la medici, chiar daca nu exista motive. In acelasi timp, exista o linie fina intre prevenirea rezonabila si supradiagnostic (concluzie gresita despre prezenta bolii), care poate face mult rau. Astazi, nu este usor sa fii calauzit in varietatea propusa de masuri preventive. Este important sa te protejezi, recurgand la examinari si analize medicale care sunt benefice din punct de vedere clinic, mai ales daca ai trecut de varsta de 30 ani. Si in mod independent nu este necesar sa faci RMN pentru tot corpul sau sa dai o gramada de sange. Poti face anumite analize, cum ar fi:

Examinarea terapeutica, antropometria (masurarea inaltimii, greutatii), identificarea factorilor de risc pentru dezvoltarea bolilor (la fiecare 2-3 ani).

Masurarea tensiunii arteriale (la fiecare 2-3 ani pentru cei cu tensiunea arteriala normala).
Masurarea nivelului de colesterol sub forma unui test de sange (la fiecare 2-3 ani).
Masurarea nivelului de glucoza sub forma unui test rapid de sange (la fiecare 2-3 ani numai daca exista hipertensiune arteriala, hiperlipidemie).

Analize care trebuie facute daca ati trecut de 30 de ani

Testul clinic de sange (la fiecare 2-3 ani).
Analiza clinica a urinei (la fiecare 2-3 ani).
Fluorografie (la fiecare 2 ani, in pericol o data pe an, nu in toate tarile, dar in tara noastra este justificata, datorita prevalentei ridicate a tuberculozei si a cancerului pulmonar).
ECG (o data pentru profilaxia primara).
Screening – ul pentru mutatii in genele BRCA1 si BRCA2, care cresc riscul de a dezvolta cancer de san ( in conformitate cu recomandarile expertilor americani, o data pentru femeile cu antecedente familiale in legatura cu cancerul de san sau cancer ovarian).
Stomatologie (Viziteaza medicul dentist in fiecare an).

Multa sanatate si multa putere!

Scroll Up