Te pregătești să mergi la un doctor dermatolog pentru prima dată? E bine de știut că această programare este diferită de cea de la medicul de familie, de aceea este necesar să te pregătești puțin, să afli câteva informații care să te ajute să ai cea mai relaxată și productivă consultație dermatologică posibilă.
E bine de știut ce face și ce tratează doctorul dermatolog, precum și care sunt semnele care indică faptul că este cazul să îți faci o programare pentru a primi ajutor în problemele legate de piele, păr sau unghii.
Dermatologia este știința care studiază și tratează problemele de sănătate legate de piele, unghii, păr și membranele mucoase.
Cel mai mare organ al omului este pielea, ea acoperind întreaga suprafață a corpului cu scopul de a îl proteja de răni și germeni patogeni. Sănătatea pielii este primul semn al sănătății corpului, de aceea este crucial să fie menținută în stare optimă pe termen lung. Doctorii dermatologi sunt cei care înțeleg cel mai bine interacțiunea dintre corp și piele, precum și modul în care cele mai simple probleme ale pielii pot fi semne ale unor boli mai serioase.
Deși dermatologii sunt pregătiți să trateze peste 3.000 de probleme ale pielii, părului și unghiilor, majoritatea situațiilor în care pacienții apelează la clinica de dermatologie sunt de ordin estetic și au legătura cu respectul de sine și imaginea în ansamblu.
Cele mai comune probleme dermatologice sunt: acneea, cicatricile cauzate de acnee, eczemele sau dermatitele, căderea părului, probleme cu unghiile, negi, infecții cu ciuperci, cancer de piele, zona Zoster, rozacee, psoriazis, vitiligo.
Având acestea în vedere, este foarte important să știi exact scopul vizitei tale la dermatolog și dacă problema pe care o ai este de natură dermatologică sau nu. Doctorul dermatolog este un specialist din domeniul medicinei, și fiecare dintre doctori este specializat pe anumite afecțiuni specifice pielii, părului sau unghiilor.
Dacă afecțiunea ta este de natură cosmetică, asta nu înseamnă că nu trebuie evaluată la o clinică de dermatologie. Un coș mai ciudat poate fi doar un coș sau un semn timpuriu de cancer de piele. Cel mai bine este să afli răspunsul în urma unui consult la clinica de dermatologie.
Doctorii dermatologi sunt educați să observe, diagnostice și să trateze probleme ale pielii pe care alți doctori le-ar putea rata, din lipsă de experiență.
Atât pentru problemele cosmetice cât și cele medicale, doctorii dermatologi folosesc o serie de tratamente invazice sau non-invazive. Aceste tratamente pot fi făcute la spital, însă majoritatea doctorilor le fac în clinici private de dermatologie. Aici au condițiile optime pentru a-și exercita meseria cât mai bine în interesul pacientului.
Iată 4 dintre cele mai comune proceduri cosmetice desfășurate într-o clinică de dermatologie:
Peeling chimic – se folosește o soluție chimică care forțează stratul superior al piele să se exfolieze, accelerând astfel regenerarea ei.
Microdermabraziunea – îndepăratea stratului superior al pielii pentru a îmbunătăți estetica sa.
Terapia vampir – microinjecții multiple cu un amestec de plasmă și plachete sangvine prelevate de la pacient, pentru stimularea producției de colagen, factorilor de creștere a părului, îmbunătațirea microvascularizării și regenerarea celulelor și țesuturilor din zonele injectate.
Injectii cu acid hialuronic – sau cu cu toxina botulinică. Aceste injecții cosmetice au ca scop umplerea dermului pentru a reduce cicatricile, ridurile și apariția liniilor fine.
Toate aceste proceduri sunt accesibile și în clinica de dermatologie Hebra Dermatologie din București.