In postura de sofer sau de proprietar de autoturism trebuie sa respecti o serie de obligatii pentru a putea rula pe drumurile publice. In randul acestor obligatii se regaseste si aceea de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP). Orice sofer care nu indeplineste aceasta obligatie mentionata in legislatia in vigoare se supune mai multor riscuri. In continuare poti afla mai multe detalii privind riscurile si sanctiunile la care te expui ca sofer daca alegi sa rulezi cu autoturismul cu ITP-ul expirat sau fara ITP-ul efectuat la timp pe drumurile publice.
Sanctiuni in baza legislatiei din domeniul sigurantei rutiere
ITP-ul trebuie sa fie efectuat la timp pentru a putea rula atat pe drumurile din Romania, cat si pe drumurile din Uniunea Europeana. Primul risc la care se supune orice sofer care nu se prezinta la timp la un ITP sector 5 este acela al unor sanctiuni. La orice control in trafic un astfel de conducator auto poate sa primeasca o amenda conform cu valoarea stipulata in legislatie la momentul la care are loc respectivul control rutier de rutina.
O a doua sanctiune la care poate fi supus un astfel de conducator auto se refera la suspendarea inmatricularii autoturismului. De aici deriva un cost mai mare pentru amenda aferenta lipsei ITP-ului sau expirarii acestuia. Daca un sofer ramane fara talonul de inmatriculare, acesta va fi obligat ulterior sa transporte autovehiculul pe o platforma si astfel costurile cresc semnificativ.
Autoturismul respectiv va trebui sa fie transportat la o statie ITP autorizata de catre Registrul Auto Roman (RAR) pentru a asigura servicii in efectuarea verificarilor tehnice periodice si pentru emiterea certificatului ITP. Acestea sunt sanctiunile la care se supune orice sofer care alege sa isi asume riscul de a porni la drum la volanul unui autoturism care nu a efectuat verificarea tehnica periodica.
Riscul unor incidente in trafic sau accidente rutiere
Poate chiar mai riscant decat primirea unor sanctiuni pecuniare sau din punct de vedere al documentatiei auto, un risc major este acela de a produce accidente rutiere sau de a fi implicat in incidente in trafic. Acestea pot fi provocate de anumite defectiuni sau deficiente care au aparut la autoturism si de care soferul nu este constient.
Principalul obiectiv pentru efectuarea verificarii tehnice in statiile ITP sector 5 este acela de a exista o garantie in privinta starii tehnice a autoturismelor care ruleaza pe drumurile publice. Fara o astfel de inspectie tehnica efectuata periodic riscul ca in timp sa apara anumite defectiuni sau probleme la autoturism este unul mare. Astfel ca atat soferul, cat si pasagerii sunt in pericol, dar si ceilalti participanti la trafic.
In urma ITP-ului se pot identifica eventuale defectiuni care pot cauza anumite incidente sau accidente rutiere grave. Efecturea inspectiei tehnice intr-o statie autorizata pentru ITP sector 5 ofera certitudinea faptului ca autoturismul indeplineste normele tehnice de siguranta in trafic. In consecinta sunt evitate eventuale amenzi, suspendarea talonului de inmatriculare, dar si riscul unor eventuale accidente rutiere nedorite.