Gelozia e un cuvant derivat din termenul zḗlos, ce in greaca veche insemna nerabdare, dar si zel, pasiune sau rivalitate. Termenul era asociat cu imaginea bulelor de apa ce fierb, sugerand inca de atunci un potential pericol.
Gelozia este o boala, si spune multe despre persoana care traieste aceasta emotie. Foarte imprtant este ca o poti tine sub control si astfel ai sanse sa-ti poti salva relatia.
Prin gelozie pasiunea pentru partenerul de viata devine periculoasa.
Atunci cand intuneca ratiunea, poate sa duca la alegeri dezastruoase ale partenerilor de viata, la distrugerea unor relatii de cuplu frumoase sau chiar mai rau, la episoade de violenta maxima pe fondul geloziei.
Gelozia este de fapt o nesiguranta, de lipsa de maturitate, ca urmare a unei comunicari defectuoase intre cei doi parteneri sau cand unul dintre acestia nu este suficient implicat in relatie. Dorinta de posesivitate fata de persoana iubita poate fi amenintata atunci cand interesul ei este indreptat catre o alta persoana.
Gelozia poate sa apara cand unul dintre parteneri este infidel sau cand doar cel gelos isi inchipuie o intentie de infidelitate.
Cum poti depasi momentul
Un studiu aparut in publicatia americana „Evolutionary Psychology” arata ca femeile sunt mult mai geloase daca afla ca partenerul lor s-a indragostit sau este atasat emotional de o alta femeie, decat daca acesta a intretinut o relatie sexuala, amanta neinsemnand mai mult pentru barbat decat o simpla partenera de sex. In cazul barbatilor, acestia sunt mai furiosi/gelosi daca partenerele lor intretin raporturi sexuale cu alti barbati decat daca se indragostesc de ei.
Gelozia poate duce la distrugerea relatiei si chiar a vietii unei persoane cand apare violenta. Pentru a evita aparitia unor astfel de neplaceri, este indicat ca persoana coplesita de gelozie, trebuie sa constientizeze exagerarea trairilor sale si sa isi rezolve ranile din trecut.
Frica de abandon, complexele nesolutionate, lipsa increderii in sine, neincrederea in ceilalti, handicapul de a-si construi o relatie sunt hrana pe care se dezvolta gelozia cea distrugatoare.
Pentru a putea fi tratata etse nevoie mai intai ca pacientul sa constientizeze ca are o problema si sa isi asume responsabilitatea de a o rezolva.