Impactul unei lenjerii de pat asupra intregului nostru stil de viata este urias. O lenjerie curata, realizata din materiale de buna calitate, care are dimensiunile potrivite pentru patul tau, poate contribui la confortul si odihna din fiecare noapte.
O lenjerie realizata din materiale de o calitate indoielnica, prea mica pentru saltea si spalata mult prea rar, poate reprezenta un adevarat pericol pentru sanatate. Potrivit specialistilor din magazinul online Patul Meu, este important ca spalarea unei lenjerii de pat sa aiba loc in fiecare saptamana, deoarece aceasta acumuleaza transpiratie, saliva, piele moarta si acarieni, care pot duce la dezvoltarea alergiilor si a altor probleme de sanatate.
1. Cum se spala corect lenjeriile?
Cel mai important criteriu de care trebuie sa tii cont este temperatura de spalare. Majoritatea lenjeriilor din comert pot face fata fara probleme unor temperaturi de peste 40 de grade Celsius, insa specialistii recomanda o spalare la maximum 30 de grade, in asa fel incat sa se evite deteriorarea tesaturii.
Trebuie sa se acorde atentie maxima lenjeriilor din matase sau in, care sunt mai pretentioase si pot fi deteriorate rapid in timpul spalarii. Daca ai lenjerii de pat din bumbac, acestea rezista la temperaturi de pana la 60 de grade Celsius. In general, eticheta lenjeriei iti spune cu exactitate care este temperatura optima pentru spalare.
2. Lucruri pe care trebuie sa le faci atunci cand speli lenjeria
- Alege un program al masinii de spalat care are putine rotatii si asigura o clatire cu apa rece!
- Usuca piesele lenjeriei la temperatura camerei. Aceasta nu trebuie sa stea direct in bataia razelor de soare si nici sa fie pusa intr-un uscator electric;
- Incearca sa folosesti detergenti cat mai naturali;
- Spala in fiecare saptamana lenjeria in care dormi! Este bine sa ai cel putin 3 lenjerii de pat: una pe care o folosesti, una care este la spalat si una care este in dulap;
- Citeste intotdeauna eticheta inainte de a spala!
3. Lucruri pe care nu trebuie sa le faci atunci cand speli lenjeria
- Nu spala lenjeria alaturi de alte piese vestimentare. Cearceaful, fetele de perna si cearceafurile de pilota trebuie sa fie spalate in programe separate;
- Nu pune niciodata detergent direct pe material, deoarece poate sa grabeasca uzura acestuia;
- Nu folosi detergenti cu foarte multe ingrediente chimice! Chiar daca nu gasesti detergenti 100% naturali, este bine sa cauti solutii cu cat mai putine componente chimice care pot grabi distrugerea tesaturii.
Avantajele unei lenjerii de pat realizata dintr-un material de buna calitate si mereu curata pot fi uriase. Pe langa faptul ca iti ofera confort fizic in fiecare seara, poate contribui la calitatea somnului si scade riscul de dezvoltare a problemelor medicale date de acarieni si de praf.
Fa-ti, asadar, o rutina din a spala lenjeria de pat in fiecare saptamana, achizitioneaza doar lenjerii de buna calitate ( bumbac, in, matase etc ) si citeste cu atentie eticheta fiecareia dintre ele, pentru a te asigura ca le folosesti pentru o perioada cat mai lunga de timp si ca te bucuri din plin de confortul lor.