Pierderea unui dinte reprezintă un adevărat test pentru interesul arătat față de propria stare de sănătate.
Dacă ignori problema și rămâi pentru o perioadă îndelungată de timp cu un spațiu gol în cavitatea dentară, sănătatea va fi afectată în mai multe feluri decât te-ai aștepta. De la riscul apariției cariilor și al bolii parodontale până la afectarea oaselor maxilar și mandibular și migrația dinților, se petrec tot felul de fenomene nefaste.
Dacă, în schimb, optezi pentru tratamentul cu implanturi dentare, toate aceste riscuri sunt eliminate și, în plus, beneficiile estetice sunt majore. Noii dinți arată și se comportă, în toate privințele, la fel ca cei naturali.
În funcție de numărul dinților lipsă și de alte caracteristici ale situației cu care te confrunți, un medic stomatolog îți poate spune de câte implanturi dentare ai nevoie și care este tehnologia recomandată de inserare a acestora.
Tipuri de implant, în funcție de numărul dinților lipsă și de starea osului mandibular și maxilar
Cel mai frecvent se apelează la soluția reprezentată de implanturi dentare plasate direct în os. Acestea au forma unor șuruburi de mici dimensiuni și sunt realizate în mod obișnuit din titan, zirconiu, tantal sau alte materiale 100% biocompatibile cu organismul uman. Tratamentul le este recomandat pacienților care merg la cabinetul stomatologic la puțin timp după pierderea dintelui și, prin urmare, dispun de suficient material osos. În ceea ce privește numărul, regula este de obicei simplă: un implant pentru fiecare dinte pierdut.
O particularitate este reprezentată de implanturile zigomatice, care se inserează în maxilarul superior, străbat sinusurile, iar vârful lor se ancorează în osul pometelui, cunoscut și sub denumirea de os zigomatic. Soluția le este recomandată pacienților cu resorbție osoasă severă.
Alte tipuri de implanturi dentare sunt cele subperiostale, recomandate persoanelor care nu au suficient os natural sănătos și nu doresc să se supună unei proceduri de mărire osoasă pentru o reconstrucție. Este vorba despre implanturi plasate sub gingie, dar deasupra osului maxilarului. Procedura implică realizarea unui model tridimensional al osului pacientului, care este apoi trimis la un centru specializat unde este realizat un schelet din titan personalizat, care se mulează perfect pe os.
Pentru persoanele care au toți dinții lipsă ori mai au doar câțiva, și aceștia cu indicație de extragere, este recomandat un sistem diferit, cunoscut sub numele de Fast and Fixed. Acesta este apreciat pentru rapiditatea sa, dovedită de faptul că o lucrare fixă provizorie este montată în cel mult 24 de ore după operația de inserare.
Printre numeroasele avantaje pe care acest sistem le aduce pentru pacienții de toate vârstele se află și faptul că se utilizează un număr mai mic de implanturi dentare comparativ cu celelalte proceduri. Numărul acestora este, în general, de 4 la mandibulă și 6 la maxilar. Unele dintre ele sunt drepte, iar altele angulate la 35 de grade, pentru a permite atașarea lucrării. Nu este nevoie de procedee de adiție de os, iar apoi și timpul vindecării este redus considerabil.
Mergi la un cabinet stomatologic pentru a vedea de câte implanturi dentare ai nevoie și care este procedura recomandată pentru tine! Acest tratament îți va îmbunătăți considerabil și pe termen lung calitatea vieții!