Atunci cand vine vorba despre educatia financiara la copii, fiecare parinte decide ce trebuie sa il invete pe cel mic. Asa cum nu exista o reteta despre cum sa cresti mai bine un copil, la fel, educatia financiara pentru copii trebuie adaptata pe familia respectiva. Se pot, insa, identifica patru mari greseli pe care foarte multi parinti le fac atunci cand vine vorba despre relatia copilului cu banii.
Educatia financiara la copii anulata de idee: „Cand eu eram mic parintii nu imi luau si nu vreau sa simta vreo lipsa”.
Dar ce ai spune daca printr-o astfel de conceptie nu doar ca vei fi tu cel care va genera probleme in anii urmatori, dar ii refuzi una dintre cele mai importante lectii pe care un parinte o poate oferi copilului? Stii ca ai putea sa-i influentezi negativ sansa la un viitor stralucit?
Ioana de la Bebecool, spunea că educatia financiara la copii joaca un rol determinant in viitorul lor de adulti. Iar pana acolo, urmeaza episoadele de care se tem toti parintii: scene de plans isteric in magazin pentru ca doresc (inca) o jucarie, insistenta cu care cer un anume model de rucsac, ori o pereche de incaltaminte sau un telefon mobil, fara sa accepte sau sa inteleaga refuzul parintilor.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care copilul trebuie sa le stie de la tine este ca nu poate obtine mereu ceea ce doreste, cand doreste. Sunt multe studii care arata ca reducerea recompenselor la copii are efecte pozitive atunci cand vine vorba despre scoala.
In plus, amanarea recompenselor la copii se traduce prin mai putin stres atunci cand vine vorba despre teste si mai putine probleme de comportament. Daca tentatia este de a-i oferi mereu, copilul nu este stimulat sa gaseasca singur o solutie, o cale spre a-si indeplini singur dorinta, pentru ca stie ca de asta se ocupa mama si tata.
Si nu este de mirare ca adolescentii cer tot mai mult si mai mereu de la parintii lor! Daca parintii i-au oferit, l-au recompensat de fiecare data, copilul se invata sa primeasca mereu si nu intelege refuzul.
Stam prost cu banii si avem datorii, dar copilul nu trebuie sa stie
Educatia financiara la copii presupune transparenta cu banii familiei. Copiii trebuie sa invete de la voi: despre valoarea lucrurilor, daca trebuie neaparat sa cumpere un produs, ori este doar un moft de moment, daca anumite obiecte chiar merita banii. Vor invata despre buget, despre organizarea banilor, dar si despre problemele cu banii si datoriile.
Din pacate, problemele cu banii sunt greu de evitat. Si ar fi o drama pentru copil sa creada faptul ca poate cheltui fara limita, pentru ca nu are ce sa se intample rau. Ori, daca voi nu ii vorbiti copilului despre toate aceste lucruri, de unde sa aveti pretentia ca el sa inteleaga atunci cand ii spuneti: „Nu avem bani pentru X”, „Nu ne permitem acum sa-ti luam Y”.
Si te-ai gandit pana acum ce fi fost daca si parintii tai te-ar fi invatat mai multe despre cum sa-ti organizezi bugetul? Educatia financiara la copii poate fi solutia ca ei sa nu treaca prin aceleasi probleme cu banii prin care treci tu acum.
Iar copiii simt orice se intampla in familie si nu vor intelege motivul discutiilor, daca parintele nu comunica motivul supararii sale, ori a tensiunii din casa. La fel de important, va sti sa nu insiste sa obtina anumite lucruri, pentru ca va intelege ca refuzul parintilor va fi justificat.
Educatia financiara se face cand copilul e mare
Daca este, deja, adolescent, si are pretentii de la tine sa ii cumperi ultimul model de telefon mobil, skateboard, ori sa-i platesti abonamente la sala, nu crezi ca e putin tarziu sa incepi sa ii tii lectiile de baza despre educatie financiara?
De fapt, educatia financiara la copii incepe de la varsta de 3-4 ani. Nu va intelege de la inceput, insa, asa cum ai avut rabdare sa il inveti si cum sa faca la olita, la fel trebuie sa insisti si sa repeti informatiile. Fara sa-ti dai seama, va retine, va intelege, va aplica ceea ce il inveti. Iar in lunile ce urmeaza, copilul va incepe sa inteleaga faptul ca lucrurile se platesc, ca au o valoare, iar mami si tati lucreaza pentru acei bani si sunt limitati.
Uite asa, eviti scene urate in magazin, cand el urla cu disperare dupa o jucarie, va afla ca ii poate si chiar ii place sa economiseasca la pusculita, pentru a-si cumpara singur ceva, iar cand este adolescent are, deja, toate informatiile si deja le aplica singur, aproape la fel de bine ca si tine.
Trebuie sa lucram multe ore pentru a oferi copilului ce are nevoie
De fapt, copilul are nevoie de tine. Si asta se invata de mic. Daca lipsesti mult de acasa si simti ca trebuie sa acoperi acest gol cu cadouri, copilul se va invata sa primeasca, va fi incantat de cadouri si va deveni indiferent la absenta parintilor. Mai mult, va considera un lucru bun faptul ca mami si tati lipsesc atat de mult, pentru ca stie ca doar atunci va primi cadouri.