În condițiile în care ești prinsă cu serviciul, treburile casnice, temele cu cei mici, și multe alte sarcini, ziua parcă este mult prea scurtă. Nu știi cum să faci ca să le împaci pe toate, și din păcate, de cele mai multe ori, apelezi la scurtături care nu vă fac deloc bine. Una dintre acestea se referă la eternal dilemă a mamelor din întreaga lume, ”oare ce să mai gătesc astăzi?”. În condițiile în care cei mici au nevoie de multe minerale, vitamine și substanțe nutritive pentru o dezvoltare optimă, iar voi adulții pentru a fi mult mai sănătoși, alcătuirea unui meniu echilibrat și sănătos este o adevărată provocare. Dar, nu-ți face griji, avem pentru tine câteva recomandări pentru ca totul să fie mult mai ușor.
Nu renunțați la fructe și legume
Chiar dacă, în prezent, există o mulțime de variante pentru o cină rapidă, să zicem, cu multe semipreparate, sau chiar mâncăruri pe care trebuie doar să le încălzești în cuptorul cu microunde, acestea nu sunt o alternativă de lungă durată. Cel mai bine este să îi înveți pe cei mici cu consumul de fructe și legume proaspete, sau preparate de tine sub diverse variante. Dacă ai pregătit mai multă mâncare într-o seară, congelează ce ți-a rămas și apoi o puteți consuma săptămâna viitoare, când nu ai timp să gătești.
Alimente deshidratate, conserve sau congelate
Din păcate, nu întotdeauna ai la îndemână produse proaspete pentru a pregăti ceva delicios. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la stilul alimentar echilibrat și sănătos cu care i-ai obișnuit pe cei ai casei. Există destule variante: poți apela la alimente heshidrate, conserve sau chiar pungi cu legume congelate rapid. De asemenea, în cămara ta trebuie să se afle măcar un produs natural care să te scoată din impas. Deși, dacă ești genul de persoană organizată, cu siguranță ai un stoc generos de produse alimentare pentru asemenea situații.
Gustări sănătoase
Copiii, dar și noi cei mari simțim nevoia să mai ronțăim câte ceva până se face ora de masă. Din păcate, cei mai mulți dintre noi cădem… în ispită, și optăm pentru variante nesănătoase, care nu ne aduc niciun fel de beneficiu pentru organism. Dimpotrivă! Kilogramele în plus, valorile mari ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului rău sunt doar câteva dintre neplăcerile cu care familia ta se poate confrunta. Așa că alege acele gustări sănătoase, precum iaurturile, fructele proaspete sau deshidratate, nucile. Atenție însă, nu exagera cu consumul lor, pentru că sunt destul de bogate în calorii.
Fără sucuri sau deserturi preambalate
Copiii sunt mari amatori de dulciuri, și nici noi, cei mari, nu suntem mai prejos. Dar, dacă vrei ca familia ta să fie una sănătoasă, începe din timp să faci schimbările necesare. Astfel, renunță la produsele de patiserie, dulciurile preambalate, sucurile – chiar și pe cele care scrie 100% fruct. Verifică atent etichetele produselor pe care le cumperi și alege-le pe cele cât mai naturale.
Mâncați împreună
Pe cât posibil, măcar o masă pe zi încercați să o luați împreună. Este un bun prilej nu doar pentru a întări relațiile între voi, pentru a discuta despre ce ați mai făcut în ziua respectivă, ci și pentru a vă înrădăcina niște obiceiuri alimentare sănătoase. De asemenea, încercați să îi implicați pe toți ai casei atât în pregătirea mesei, cât și în rezolvarea celorlalte sarcini de după ce s-au servit preparatele: spălatul vaselor, aranjarea lor în suport sau dulap, ștergerea mesei etc.
Nu este deloc greu să ai un stil alimentar sănătos și echilibrat. Mult mai dificilă este menținerea lui, dar cu voință și dorință de a reuși, totul este posibil!