Cel mai dificil lucru in a manca in Italia este faptul ca nu poti incerca toate preparatele lor delicioase. De la specialitati regionale pana la cele mai fine delicatese de sezon, ai avea nevoie de mai multe vieti pentru a gusta toate mancarurile italiene, si asta inainte de a lua in considerare chiar desertul si bauturile.
Mai jos am pregatit o lista cu cele mai populare 5 preparate italiene care merita cu adevarat incercate la urmatoarea vizita in Italia:
1. Pizza – Unul dintre cele mai cunoscute preparate italiene la nivel international, nu exista poate un fel de mancare la fel de comun sau la fel de reprezentativ pentru Italia. Pizza a fost mult timp considerata o gustare sau o masa obisnuita, in special in Napoli, unde a aparut pentru prima data acest preparat prin adaugarea sosului de rosii. Cand regina Margherita a trecut prin orasul plin de viata intr-un tur al regatului sau, in 1889, a cerut sa incerce acest fel de mancare. Ea a incercat pentru prima data combinatia legendara de sos de rosii, mozzarella si busuioc, oferindu-i numele de pizza Margherita.
Astazi, exista numeroase tipuri de pizza cu ingrediente si moduri de preparare complexe. Cu toate acestea, Margherita va ramane in istoria pizzei, fiind primul sortiment de la care au plecat toate celelalte. Chiar daca ai mai incercat pizza in trecut, cu siguranta trebuie sa o incerci si la ea acasa, in Italia!
2. Focaccia – Exista sute de tipuri de paine in Italia, dar cea mai populara este cu siguranta focaccia. De-a lungul timpului, aceasta painica a fost preparata in divserse stiluri, combinand cele mai fascinante gusturi si ingrediente. Nu ar trebui sa parasesti Italia fara sa incerci cel putin cateva dintre diferitele tipuri pe care cultura Italiei le-a dezvoltat de-a lungul anilor.
De exemplu, poti observa ca focaccia din Toscana are un gust diferit decat in alte parti. Asta pentru ca este facuta fara sare.
3. Carbonara – Daca exista un fel de paste italiene pe care toata lumea ar trebui sa le incerce, acestea sunt Carbonara. In prezent, exista o multime de retete care imita acest fel de mancare, dar se indeparteaza de gustul sau original. Cea mai buna modalitate de a te asigura ca ti se ofera o versiune exemplara este sa mergei pe o recomandare de la un localnic.
4. Lasagna – La fel ca majoritatea mancarurilor italiene, originile Lasagna sunt destul de contestate, dar cel mai probabil aceasta provine din regiunea Emilia-Romagna, unde s-a transformat de la o mancare obisnuita intr-un preparat Italian deosebit.
In mod traditional, Lasagna nu se facea cu rosii. Chiar si azi, o cantitate mica de rosii este folosita pentru acest fel de mancare, spre deosebire de majoritatea preparatelor italo-americane, care, in general, sunt bogate in sos de rosii.
Desi lasagna se poate gasi in toata Italia, nu exista una mai gustoasa precum cea preparata in Emilia Romagna!
5. Gelato – Nici o calatorie in Italia nu este completa fara gelato! Desi Gelato se traduce prin „inghetata”, nu este acelasi lucru. Conform bucatariei italiene, gelato are mult mai putin unt decat inghetata: aproximativ 4% pana la 8% fata de 14% pentru inghetata obisnuita. Continutul este unul scazut in grasimi, iar preparatul este servit putin mai cald si tinde sa se topeasca in gura mai repede, are o aroma intense si o textura mai catifelata decat inghetata.
Daca vrei sa prepari feluri de mancare italiene de unul singur la tine in bucatarie, BakingWiz ti-a pregatit numeroase retete, atat romanesti, cat si internationale. Arunca un ochi prin colectia lor de retete fascinante si fa magie la tine in bucatarie!