Micutul tau este mereu in preajma ta? Nu vrea sa faca nimic daca tu nu esti in preajma? Nu este foarte indraznet, nici foarte increzator? Iata cateva trucuri pentru a deveni mai autonom.
O chestiune de incredere
Autonomia inseamna mult mai mult decat a deveni mare. Inseamna si a avea incredere in sine pentru a indrazni unele gesturi si a deveni independent. Dar si capabil de a actiona si a gandi singur. In plus, devenind autonom, deci mai detasat de parinti, copilul poate sa isi dezvolte stima de sine el singur si isi poate crea o viata interioara mai stabila si mai bogata care nu il lasa sa se plictiseasca si sa renunte la dependenta de cei din jur.
O rutina doar a lui
Cel mic trebuie sa indeplineasca si el cateva sarcini- sa isi faca patul dimineata, sa se spele singur pe dinti, sa se imbrace singur, sa se spele singur, etc. Trebuie sa ii amintesti sa faca aceste lucruri, dar mai ales sa il incurajezi sa le faca singur.
Eu cred ca esti capabil sa le faci tu singur
Este o fraza pe care trebuie sa o auda mai des. Ideea nu este sa il neglijezi sau sa il ignori, ci sa ii arati ca poate incet-incet sa faca si el asta singur, fara tine, stiindu-te aproape.
Un dulap, o matura si o lopata doar pentru el
Daca vrei ca si copilasul sa participe la sarcinile menajere, cumpara-i si lui ustensile. Sau amenajeaza casa in asa fel incat sa poata participa spontan la ajutorul tau. Are nevoie de un dulap cu lucrurile sale la indemana pentru a te putea ajuta cu masa sau sa golesti masina de spalat vase. Sau sa adune mizeria, de ce nu.
Nu te mai stresa
Daca esti o persoana stresata si nervoasa mereu, daca te temi ca se va accidenta sau va distruge unele lucruri, renunta la asta. Trebuie sa inveti sa te calmezi si sa ii dai putin spatiu pentru a incerca propriile sale experiente.
Traiasca provocarile
In viata de zi cu zi, va trebui sa lansezi anumite provocari pentru a stimula dorinta sa de a intreprinde ceva.
Incurajeaza-i ideile
Nu ii distruge deci elanurile creative si nu ii respinge in mod sistematic ideile. In caz contrar, isi va infrana initiativele. Chiar si esecurile sunt o etapa de trecut.
Reponsabilizeaza-l
Chiar daca este mic, poate sa fie responsabil- sa hraneasca pestii, cainele, sa aduca facturile din posta, etc. Nu sunt sarcini sunt un lucru prin care devine mai increzator.