Ultimele studii arata ca in lume exista aproximativ 75 de milioane de vegetarieni si numarul lor este in continua crestere. Populatia globului se mareste pe fiecare an, pana in 2050 se estimeaza ca populatia globala va ajunge la noua miliarde de locuitori. In acest context fermele de animale nu vor mai face fata, iar alimentatia bazata pe fructe si legume va deveni primordiala.
Sa fii vegetarian este un stil de viata in care te hranesti doar cu legume, fructe, nuci si cereale. Sunt unii vegetarieni care adauga la aceasta dieta lactate sau oua. Mai exista altii care nu consuma carne, dar mananca peste.
In aceasta dieta toate produsele de origine animala sunt excluse, insa, de-a lungul timpului asa cum am precizat mai sus au aparut sub-categorii de vegetarieni care pe langa fructe, legume si cereale, mananca si produse lactate. Ei se numesc lacto-vegetarieni.
Cei care adauga regimului alimentar si oua sunt lacto-ovo-vegetarieni sau doar ovo-vegetarieni, daca nu consuma lactate. In mare parte, ovo-vegetarianismul este raspandit in vest.
Multi vegetarieni adauga lactate si oua in dietele lor nu neaparat pentru gust, cat din motive de sanatate. Medicina moderna, in special cea nutritionista, sustine ca alimentatia bazata doar pe fructe, legume, cereale si nuci este sanatoasa pana la un punct. In timp un astfel de regim poate cauza unele afectiuni datorate deficientei de calciu, de vitamina D, de acizi grasi si de Vitamina B-12. Toate acestea pot fi asimilate si din plante, dar in cantitati mult mai mici. De aceea multi vegetarieni prefera sa evite astfel de riscuri si adauga branza, lapte si iaurt in dietele lor.
Exceptie face Vitamina B-12
In lipsa ei organismul poate suferi boli auto-imune. B12 se gaseste doar in carne si oua, precum si in unele tipuri de alge. De aceea sunt si vegetarieni care consuma oua. Cei care prefera doar cereale, fructe si legume, au optiunea suplimentelor alimentare sau a cerealelor fortificate cu vitamina B12.
O forma ceva mai stricta a vegetarianismului este veganismul. Nascut din concepte de etica si compasiune pentru animale, veganismul interzice consumul oricarui fel de produs provenit de la un animal. Pe langa carne, peste, lactate si oua, asta inseamna si piele, lana, matase si miere.
Cand ai avut un anumit stil de viata, cu mici, sarmale, gratare, ciorba de burta si ficatei la tigaie, cu siguranta ai nevoie de o vointa de fier sa renunti la carne, dar si un motiv bine intemeiat. De cele mai multe ori aceasta alegere este legata de sanatate, atunci cand sunt diagnosticati cu o boala crunta orice om este dispus sa faca sacrificiu pentru a-si recapata sanatatea.