Sanatate

Alergia de sezon si simptomele ei

alergia de sezon

Primavara, anotimpul renasterii, acest anotimp spectaculos si plin de culoare pentru unii dintre noi inseamna un cosmar, un sezon plin de suferinta datorita alergiilor sezoniere cum ar fi rinita, conjunctivita si uneori astmul.

Ce sunt alergenii?
Stim foarte bine ca sistemul nostru imunitar lupta mereu cu bacteriile, parazitii si anumiti virusi, insa pentru el in aceiasi categorie intra si alergenii, pe care-i vede tot ca inamici pentru corpul nostru.

Acarienii, mucegaiul, polenul, anumite substante chimice sau alimente, la randul lor pot provoca reactii neplacute si chiar periculoase. La nivel mondial proximativ 20% din populatia lumii este afectata de rinita alergica.

Alergenii sunt proteine purtate de aer sau vehiculate de alimente, medicamente, produse cosmetice sau de curatenie. Sistemul nostru imunitar detecteaza alergenii si ii catalogheaza ca pe inamici si isi indreapta atentia si arsenalul de lupta inspre ei. Rezultatul acestui conflict este o inflamatie locala sau extinsa a mucoaselor ce vin in contact, ca filtru primar sau secundar, cu granulele de polen, adica cu alergenii.

Sunt multe pesoane care nici macar nu stiu ca sunt alergice, asta pentru ca alergia la polen are simptome asemanatoare cu cele ale unei gripe sau raceli. Ei afla doar dupa ce starea de sanatate se inrautateste si asjung la medic sau mai rau la spital.

Mai ales in aceasta perioada de panedemie Covid-19, tusea, stranutul, durerile de cap, lacrimarea si inrosirea ochilor, senzatie de oboseala si sufocare, stare genereala de rau, toate sunt simprome care pe unii ii face sa se gandeasca la ce este mai rau, la simptome cauzate de Covid-19. Nu sunteti bolnav, toate aceste simptome sunt cauzate de alergii si se manifesta in aceasta perioada.

Sfaturi si solutii de tratament

Cel mai bun tratament se poate recomanda numai dupa o investigatie amanuntita pentru a afla exact la ce sunteti alergic. Evitarea este cel mai bun tratament pentru alergii. Stati departe de locurile si activitatile care va fac sa suferiti. Nu mergeti in parcuri sau in zonele unde sunt plante cu potential alergen, nu stati cu geamurile deschise, nu uscati rufele in aer liber.

Distribuie