Analize care trebuie facute daca ati trecut de 30 de ani
Multe boli sunt mai usor de prevenit decat de vindecat, iar tehnologiile moderne de diagnosticare contribuie activ la acest lucru. Prin urmare, mergi in mod regulat la medici, chiar daca nu exista motive. In acelasi timp, exista o linie fina intre prevenirea rezonabila si supradiagnostic (concluzie gresita despre prezenta bolii), care poate face mult rau. Astazi, nu este usor sa fii calauzit in varietatea propusa de masuri preventive. Este important sa te protejezi, recurgand la examinari si analize medicale care sunt benefice din punct de vedere clinic, mai ales daca ai trecut de varsta de 30 ani. Si in mod independent nu este necesar sa faci RMN pentru tot corpul sau sa dai o gramada de sange. Poti face anumite analize, cum ar fi:
Examinarea terapeutica, antropometria (masurarea inaltimii, greutatii), identificarea factorilor de risc pentru dezvoltarea bolilor (la fiecare 2-3 ani).
Masurarea tensiunii arteriale (la fiecare 2-3 ani pentru cei cu tensiunea arteriala normala).
Masurarea nivelului de colesterol sub forma unui test de sange (la fiecare 2-3 ani).
Masurarea nivelului de glucoza sub forma unui test rapid de sange (la fiecare 2-3 ani numai daca exista hipertensiune arteriala, hiperlipidemie).
Testul clinic de sange (la fiecare 2-3 ani).
Analiza clinica a urinei (la fiecare 2-3 ani).
Fluorografie (la fiecare 2 ani, in pericol o data pe an, nu in toate tarile, dar in tara noastra este justificata, datorita prevalentei ridicate a tuberculozei si a cancerului pulmonar).
ECG (o data pentru profilaxia primara).
Screening – ul pentru mutatii in genele BRCA1 si BRCA2, care cresc riscul de a dezvolta cancer de san ( in conformitate cu recomandarile expertilor americani, o data pentru femeile cu antecedente familiale in legatura cu cancerul de san sau cancer ovarian).
Stomatologie (Viziteaza medicul dentist in fiecare an).
Multa sanatate si multa putere!