Consumatorii sunt din ce in ce mai preocupati de efectele erbicidelor, pesticidelor, ingrasamintelor si hormonilor care favorizeaza cresterea, care se gasesc in alimente. Alimentele organice, care sunt cultivate si produse diferit de alimentele produse in metode conventionale, se considera ca contin mai putini aditivi si contaminanti si sunt, de asemenea, considerate a fi mai ecologice.
Principalele caracteristici care diferentiaza agricultura ecologica de agricultura conventionala sunt:
– Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor prin rotatii ale culturilor
– Bazandu-se pe pradatorii naturali pentru combaterea daunatorilor
– Gunoi de grajd organic
– Dependenta minima de interventii biologice si chimice
Diferente nutritionale intre alimentele organice si cele conventionale
Asteptarile cu privire la beneficiile alimentelor ecologice pentru sanatate sunt printre cele mai puternice motivatii pentru consumatori de a cumpara produse organice. Exista unele studii care arata niveluri mai mici de nitrati in alimentele organice in comparatie cu alimentele produse in mod conventional.
Deoarece nitratii au fost asociati cu riscuri mai mari de a dezvolta cancer gastro-intestinal si methemoglobinemie la copii (o afectiune a sangelui in care globulele rosii contin niveluri de methemoglobina mai mari de 1%), este evident de ce consumul mai putin de nitrati este atractiv pentru consumatori.
In plus, studiul KOALA privind cohorta nasterii din Olanda, care a inclus aproximativ 2700 de copii nou-nascuti, a gasit legaturi intre ratele mai mici de eczeme la copiii cu varsta de 2 ani si consumul de produse lactate organice.
Vitamina C
Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este responsabila pentru a ajuta la protejarea si mentinerea fericita a celulelor, precum si pentru vindecarea ranilor si mentinerea sanatatii parului, pielii, oaselor, cartilajului si vaselor de sange. Niveluri mai ridicate de vitamina C au fost raportate in fructele organice si legumele cu frunze, cum ar fi spanacul si salata verde.
Carotenoizi
Au fost raportate niveluri mai ridicate de carotenoizi la ardeii dulci organici, prunele galbene, rosiile si morcovii. Cu toate acestea, studiile in acest domeniu au produs rezultate inconsistente, posibil datorita diferentelor in tipurile de sol si ingrasamintele si pesticidele care sunt analizate, despre care se crede ca au un efect asupra nivelurilor de carotenoizi.
Carotenoizii functioneaza ca un tip de antioxidant care poate preveni bolile si ajuta sistemul imunitar. Unele carotenoide pot fi, de asemenea, transformate in vitamina A, care este esentiala in crestere, functia imbunatatita a sistemului imunitar si sanatatea generala a ochilor.
Compusi fenolici
Nivelurile compusilor fenolici s-au dovedit a fi mai mari in alimentele organice. Compusii fenolici au proprietati antioxidante, antimutagenice, antiinflamatorii si anticarcinogene. Consumul de polifenoli prin fructe si legume a fost legat de o incidenta mai mica a bolilor coronariene si reduce stresul oxidativ.
Au fost identificate o serie de polifenoli pentru efectul lor protector asupra anumitor tipuri de cancer, inclusiv:
– Cancer la gura
– Cancer la stomac
– Cancer de colon
– Cancerul duodenic
– Cancer de ficat
– Cancer de plamani
– Cancerul glandelor mamare
– Cancer de piele
Unii polifenoli identificati frecvent includ:
– Quercetin
– Catechine
– Izoflavone
– Lignani
– Flavanones
– Acid elagic
– Polifenoli de vin rosu
– Resveratol
– Curcumina
Desi s-a demonstrat ca acesti polifenoli au efect protector asupra cancerului, modul in care fac acest lucru este diferit. Unele mecanisme includ efecte antiproliferative asupra celulelor tumorale, inducerea opririi ciclului celular in timpul apoptozei, prevenirea oxidarii si inducerea enzimelor de detoxifiere, reglarea sistemului imunitar si activitatea antiinflamatoare.
Riscurile pentru sanatate ale pesticidelor din alimentele conventionale
Reziduurile de pesticide sunt contaminanti despre care se stie ca au efecte genotoxice, cancerigene, neurodestructive, endocrine si alergenice. Nivelurile de reziduuri de pesticide sunt in general mai ridicate in alimentele produse in mod conventional. Exista dovezi care arata ca expunerea la organofosfati, care reprezinta aproximativ 50% din agentul activ in majoritatea pesticidelor comerciale, este mai mica in dietele constand in produse organice.
rezumat
In timp ce alimentele organice s-au dovedit a expune consumatorii la pesticide mai putin daunatoare, studiile privind beneficiile pentru sanatate ale alimentelor organice fata de alimentele produse in mod conventional produc adesea rezultate contradictorii. Acest lucru poate avea o varietate de motive, inclusiv metoda de fertilizare a culturilor si cantitatea de ingrasaminte utilizate, amploarea utilizarii pesticidelor, varsta plantelor in momentul recoltarii si chiar conditiile meteorologice.
Biodisponibilitatea nutrientilor benefici in alimentele organice si produse in mod conventional poate fi, de asemenea, afectata de factori care nu au legatura cu statutul lor de organici sau neorganici. Studiile dietetice sunt, de asemenea, supuse unei mari variabilitati, deoarece factori precum soiurile de culturi sau rasele de animale pot diferi semnificativ intre cohorte de participanti la studiile nutritionale.
Toate acestea pot afecta rezultatele studiului. In ansamblu, trebuie facute mai multe cercetari pentru a identifica efectele asupra sanatatii ale consumului de produse organice asupra alimentelor produse in mod conventional, cu o mai mare precizie. Trebuie sa ne amintim ca exista multi alti factori care pot afecta bunastarea generala a unei persoane.