Boabele de cafea verde au castigat popularitate ca un supliment puternic pentru slabit. Se crede ca extractele lor au si alte beneficii incredibile. Dar este o simpla zvonura – sau are un sprijin puternic in cercetare? Chiar ar trebui sa inlocuiti cafeaua obisnuita de dimineata cu extractul de cafea verde? Sa aflam!
Ce sunt boabele de cafea verde? Cum functioneaza?
Acestea sunt boabele de cafea naturale (si neprajite), spre deosebire de cele pe care le gasesti de obicei pe piata. Cea mai importanta componenta a boabelor de cafea este acidul clorogenic – care este de obicei indepartat atunci cand boabele de cafea sunt prajite. Boabele de cafea verde contin continutul maxim de acid clorogenic (cel putin cel mai mult). Studiile indica proprietatile anti-obezitate, anti-diabetice, antiinflamatorii si anti-cancerigene ale acidului clorogenic. Datorita acestor proprietati, boabele de cafea verde au o serie de avantaje de oferit.
Ajuta la pierderea in greutate
Studiile arata ca extractul de boabe de cafea verde (GCBE) poate ajuta la combaterea obezitatii prin scaderea acumularii de grasime corporala. La soarecii obezi carora li s-a administrat o dieta bogata in grasimi, extractul de boabe de cafea verde a redus semnificativ cresterea in greutate corporala.
Un alt studiu a citat posibilitatea utilizarii GCE ca supliment de slabire ca fiind promitatoare. Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a eticheta GCE ca un instrument puternic de slabit, acesta este un pas incurajator.
S-a demonstrat ca contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Rezultate similare s-au observat si la oameni, unde nivelurile tensiunii arteriale la participantii umani s-au redus in timpul perioadei de ingestie a GCE. Acidul clorogenic inhiba formarea cortizolului activ, care este un hormon cunoscut pentru cresterea nivelului tensiunii arteriale. Consumul de cafea verde imbunatateste, de asemenea, elasticitatea arteriala, reducand astfel nivelul tensiunii arteriale.
Anti-imbatranire
Boabele de cafea verde sunt pline de antioxidanti si ofera efecte anti-imbatranire excelente. S-a constatat ca acidul clorogenic din seminte imbunatateste proprietatile pielii si functia microcirculatorie la om. Ingerarea boabelor a scazut uscaciunea pielii si pierderea de apa transepidermica si a imbunatatit nivelul pH-ului suprafetei pielii.
Consumul de acid clorogenic timp de opt saptamani a imbunatatit, de asemenea, hidratarea pielii. Acestea sunt cele mai importante beneficii ale boabelor de cafea verde. Exista cateva alte beneficii – desi au un sprijin medical insuficient. Prin urmare, va sugeram sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza boabe de cafea verde pentru beneficiile mentionate mai jos.
Poate ajuta la cresterea concentrarii si a dispozitiei
Boabele de cafea verde contin cofeina. Surse sugereaza ca cofeina, in general, poate imbunatati sanatatea mintala prin stimularea dispozitiei, atentiei, memoriei si vigilentei. Nu avem cercetari care sa ateste ca cofeina din boabele de cafea verde poate avea efecte similare, deoarece continutul este relativ scazut in comparatie cu cafeaua obisnuita. De asemenea, anumite persoane pot reactiona diferit la cofeina.
Daca ati avut probleme cu cofeina inainte, va rugam sa consultati medicul inainte de a utiliza boabe de cafea verde. Exista un studiu care arata ca extractul de boabe de cafea verde poate avea efecte neuroprotectoare asupra pacientilor cu boala Alzheimer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.
Creste nivelul de energie
Acest lucru are legatura din nou cu putina cofeina din boabele de cafea verde. Se constata ca cafeina creste nivelul de energie si chiar imbunatateste performanta atletica. Dar nu stim inca cat de eficiente pot fi boabele de cafea verde in cresterea nivelului de energie. Acestea sunt motivele importante pentru care trebuie sa includeti boabe de cafea verde in rutina dumneavoastra.
Cum se face cafeaua verde
Pregatirea cafelei verzi este destul de simpla. Folositi boabe de cafea verde (in loc de pulbere) pentru cele mai bune rezultate. Adaugati 10 grame (1 1/2 linguri) de fasole intr-o oala (asigurati-va ca le clatiti in prealabil) si transferati-le intr-un aragaz. Se adauga doua cani de apa si se fierbe. Se fierbe timp de aproximativ 10 minute la foc mediu-mare. Strecurati extractul intr-un recipient (folosind un filtru fin). Strecuratorul ar filtra boabele. Le puteti pastra intr-o punga sigilabila la frigider.
Folositi-le din nou in decurs de o saptamana si aruncati-le. Bucurati-va de cafeaua verde! De asemenea, puteti alege capsule de cafea verde. Fiecare capsula de cafea verde poate contine 20 pana la 50 mg de cofeina, desi doza poate varia in functie de marca. Pana la 400 mg de cofeina ar putea fi sigure pentru majoritatea oamenilor. Daca utilizati boabe de cafea verde, verificati continutul de cofeina pe ambalaj.