Ulei de masline, de nuci, de arahide… exista o multime de uleiuri vegetale pe piata. Care este insa cel mai bun pentru sanatate?
Uleiul de masline
Este un ulei foarte bogat in acizi grasi mono-nesaturati cu un nivel de 80%. Aceste grasimi permit scaderea nivelului de colesterol rau si stimuleaza si nivelul de colesterol bun. In plus, este destul de rezistent la caldura. Are o actiune antioxidanta si se recomanda pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Uleiul de canola
Este unul din cele mai bune pentru sanatate. Este cel mai slab in grasimi saturate si are cel mai bun echilibru acizi omega 3 – omega 6. Poate reduce deci colesterolul total. Este cel mai bun mai ales pentru salate.
Uleiul de canepa
Are un gust asemantor cu cel de aluna si are un raport apreciabil intre raportul de acizi omega 3 si omega 6.
Uleiul de in. Este foarte bogat in omega 3 cu un nivel care ajunge pana la 40%. Trebuie sa fie consumat repede deoarece este foarte fragil.
Uleiul de arahide
Este cel care rezista cel mai bine la caldura. Chinezii il folosesc de altfel foarte mult pentru wok. Este bogat in acizi grasi mononesaturati, dar este la fel de bogat si in acizi omega 6.
Uleiul de susan. Are un gust unic si este folosit mai ales in bucataria asiatica. Este bogat in acizi grasi mononesaturati si in acizi omega 6.
Uleiul din seminte de struguri
Aici, opiniile sunt destul de diferite. Unii specialisti sustin ca uleiul de samburi de struguri rezista bine la temperaturi ridicate, asa ca este ideal pentru gatit. Altii spun ca gatitul poate genera grasimi trans, care sunt daunatoare sanatatii. Un lucru este cert, uleiul de samburi de struguri este bogat in omega 6 si, fiind aproape intotdeauna rafinat, nu are multe virtuti.
Cum recunosi un ulei bun pentru sanatate?
-Un ulei sanatos va contine un nivel ridicat de omega 3 si un nivel mai scazut de omega 6.
-Va fi bogat in grasimi mononesaturate.
-In orice moment, indiferent de ce ulei folosesti la gatit, de indata ce incepe sa afume este daunator. Arunca-l!
-Unele uleiuri se pastreaza bine la frigider. Se pot ingheta la rece, dar dupa cateva minute la temperatura camerei isi recapata consistenta dorita.
-Un ulei care isi pierde substantele antioxidante si, prin urmare, se oxideaza, devine ranced. Prin urmare, nu mai este consumabil.