Copii

Cum poti favoriza stima de sine a copilului?

Cum poti favoriza stima de sine a copilului

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre importanta stimei de sine, un lucru ce ajuta un copil sa fie mai fericit sau sa aiba mai multi prieteni. Dar oare cum il poti ajuta sa isi cultive stima de sine pe un copil?

Arata-i cat mai mult ca il iubesti

Este cel mai important sfat. Un copil nu trebuie doar sa simta ca il iubesti neconditionat, ci sa isi dea seama ca il accepti exact asa cum este. Cum reusesti asta? Foarte simplu- spunandu-i mereu ca il iubesti si mangaindu-l si dragalindu-l cat mai des.

Da-te pe tine exemplu

Parintii sunt cel mai bun exemplu pentru un copil. Din acest motiv este deci foarte important sa il inspiri si sa ii arati ceea ce este stima de sine. Incercati deci lucruri noi pe care sa le duceti la bun sfarsit impreuna. Si cel mai important- nu va mai devalorizati pentru orice si pentru nimic.

Concentreaza-te asupra copilului

Joaca-te cu copilul si asculta ceea ce are acesta de spus. Trebuie sa te interesezi cu privire la activitatile sale, la prietenii sai, la problemele sale, la bucuriile si necazurile sale.

Fii consecvent

Copiii au nevoie de limite clare si de reguli bine definite. Acest lucru le permite sa se simta mai in siguranta si participa la a-i da mai multa incredere in sine. Spune-i deci ce astepti de la el si care sunt consecintele daca aceste reguli nu vor fi ascultate si respectate.

Gaseste o activitate valorizanta

Cel mai bine ar fi ca un copil sa participe in fiecare zi la o activitate valorizanta in care sa se simta bine, sa reuseasca. In acest fel i se va cultiva stima de sine.

Subliniaza eforturile sale

Incercati lucruri noi impreuna si incurajati copilul sa incerce o multime de lucruri. Bineinteles, nu uita sa ii sublinizei eforturile. Chiar daca rezultatul nu era cel scontat sau se putea mai bine.

Ajuta-l sa invete din greselile sale

Sa faci greseli este un lucru care face parte din viata. Greselile sunt importante si ele in masura in care invatam din ele. Atunci cand greseste, trebuie sa stai sa discuti cu el despre ce ar putea sa faca data viitoare si da-i cateva sfaturi despre cum ar putea sa isi stapaneasca starea de nervozitate si de manie.

Lasa-l  sa faca anumite alegeri

Nu vei fi mereu langa el pentru a-l sfatui deci trebuie sa invete sa rezolve el singur problemele.

 

 

Distribuie