Boala celiaca este o boala autoimuna in care ingestia de gluten duce la deteriorarea mucoasei intestinului subtire. Afectarea intestinului subtire duce la deficiente nutritionale si la diferite afectiuni ale bolii.
Boala celiaca se gaseste la persoanele predispuse genetic atunci cand consuma cereale precum grau, ovaz, orz etc. Boala celiaca, daca este lasata netratata sau nediagnosticata, poate duce la complicatii grave. Desi cauza exacta a bolii celiace este necunoscuta, anumite gene au fost considerate responsabile pentru dezvoltarea acesteia. Tratamentul principal pentru boala celiaca este o dieta fara gluten.
Una din 100 de persoane este afectata de boala celiaca la nivel mondial; cu toate acestea, studii recente arata o crestere a prevalentei bolii celiace. Se spune ca procesarea alimentelor joaca un rol cheie in cresterea prevalentei; dovezile sugereaza ca anumiti aditivi alimentari pot declansa atacuri autoimune, care pot duce la boala celiaca.
Care sunt simptomele bolii celiace?
Boala celiaca este asociata cu aproximativ 200 de simptome, ceea ce face dificila stabilirea unui diagnostic exact. Simptomele pot aparea in sistemul digestiv sau in alte parti ale corpului uman. Exista, de asemenea, posibilitatea de a fi asimptomatic si de a da rezultate pozitive pentru boala atunci cand se face un test de sange – motivul pentru aceasta este inca de descifrat.
Simptomele pot diferi între adulți și copii, copiii fiind mai predispuși la simptome digestive.
Unele simptome comune ale bolii celiace sunt următoarele:
– balonare abdominală și durere
– diaree cronică, constipație, vărsături
– scaun palid, urât mirositor sau gras
– anemie feriprivă
– pierdere în greutate
– oboseală
– dureri osoase sau articulare
– convulsii sau migrene
– perioadele menstruale ratate
– afte
– mâncărime și erupții cutanate
Rolul aditivilor alimentari în boala celiacă
Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate pentru a îmbunătăți gustul, siguranța și aspectul produselor alimentare. Aditivii alimentari pot fi derivați din animale, plante, minerale și surse sintetice. Există trei clase majore de aditivi alimentari – agenți aromatizanți care îmbunătățesc gustul sau aroma, preparatele enzimatice și alți aditivi pentru conservare, colorare sau îndulcire.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aditivii alimentari trebuie să fie siguri și aprobați înainte de utilizare. Deși aditivii alimentari sunt în general siguri, cercetările recente arată o legătură între prevalența crescută a bolii celiace și consumul anumitor aditivi alimentari.
Aditivi alimentari sub forma de nanoparticule metalice
Aditivii alimentari sub forma de nanoparticule metalice afecteaza sistemul imunitar si intestinele, facand peretii intestinali mai activi si mai receptivi la gluten. Se spune ca aceasta actiune a nanoparticulelor metalice creste riscul bolii celiace, in special la indivizii predispusi genetic. Mecanismele care leaga nanoparticulele metalice de boala celiaca sunt urmatoarele:
Afectarea barierei intestinale poate determina peptidele glutenice sa patrunda in submucoasa si sa provoace boala celiaca.
Efectul asupra microbiotei poate provoca, de asemenea, boala celiaca; cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra aceasta legatura.
Interactiunea cu sistemul imunitar – Nanoparticulele pot declansa hiperactivarea sistemului imunitar, care poate fi o posibila cauza a tulburarilor autoimune, cum ar fi boala celiaca.
Transglutaminaza si boala celiaca
Transglutaminaza microbiana (mTGs) este un aditiv alimentar utilizat in mod obisnuit. Transglutaminaza microbiana este utilizata datorita capacitatii sale de a creste suculenta produselor, capacitatea de retentie a apei, proprietatile emulsionante, stabilitatea si elasticitatea.
Studii recente arata o posibila legatura intre transglutaminaza microbiana si boala celiaca. Transglutaminaza microbiana poate genera raspuns autoimun si poate creste, de asemenea, imunogenitatea peptidelor de gluten.
Concluzie
Desi studiile indica o posibila legatura intre aditivii alimentari si prevalenta crescuta a bolii celiace, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili mecanismul exact responsabil pentru acest model. Avand in vedere riscul potential, expertii recomanda etichetarea corespunzatoare a tuturor alimentelor procesate cu acesti aditivi alimentari. De asemenea, se recomanda consumatorilor sa verifice etichetele pentru a evita riscul de boala celiaca.