Revistă pentru dive și femei obișnuite
  • Acasa
  • Astrologie
  • Life
    • Lifestyle
    • Sanatate
    • Diete
    • Familie
  • Frumusețe
  • Fashion
  • Rețete culinare
  • Casă și grădină
  • Astrologie
  • Știri mondene
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Astrologie
  • Life
    • Lifestyle
    • Sanatate
    • Diete
    • Familie
  • Frumusețe
  • Fashion
  • Rețete culinare
  • Casă și grădină
  • Astrologie
  • Știri mondene
No Result
View All Result
Revistă pentru dive și femei obișnuite
Home Rețete culinare
boala celiaca

Rolul aditivilor alimentari in boala celiaca

Diana by Diana
in Rețete culinare

Cuprins

Toggle
    • Citește și
    • Rețetă chiftele de curcan la cuptor
    • Rețetă supă cremă de roșii
    • Cum să prepari ficăței de pui cu sos
  • Unele simptome comune ale bolii celiace sunt următoarele:
  • Rolul aditivilor alimentari în boala celiacă
  • Aditivi alimentari sub forma de nanoparticule metalice
  • Transglutaminaza si boala celiaca
  • Concluzie

boala celiaca

Boala celiaca este o boala autoimuna in care ingestia de gluten duce la deteriorarea mucoasei intestinului subtire. Afectarea intestinului subtire duce la deficiente nutritionale si la diferite afectiuni ale bolii.

Citește și

Rețetă chiftele de curcan la cuptor

Rețetă supă cremă de roșii

Cum să prepari ficăței de pui cu sos

Boala celiaca se gaseste la persoanele predispuse genetic atunci cand consuma cereale precum grau, ovaz, orz etc. Boala celiaca, daca este lasata netratata sau nediagnosticata, poate duce la complicatii grave. Desi cauza exacta a bolii celiace este necunoscuta, anumite gene au fost considerate responsabile pentru dezvoltarea acesteia. Tratamentul principal pentru boala celiaca este o dieta fara gluten.

Una din 100 de persoane este afectata de boala celiaca la nivel mondial; cu toate acestea, studii recente arata o crestere a prevalentei bolii celiace. Se spune ca procesarea alimentelor joaca un rol cheie in cresterea prevalentei; dovezile sugereaza ca anumiti aditivi alimentari pot declansa atacuri autoimune, care pot duce la boala celiaca.
Care sunt simptomele bolii celiace?

Boala celiaca este asociata cu aproximativ 200 de simptome, ceea ce face dificila stabilirea unui diagnostic exact. Simptomele pot aparea in sistemul digestiv sau in alte parti ale corpului uman. Exista, de asemenea, posibilitatea de a fi asimptomatic si de a da rezultate pozitive pentru boala atunci cand se face un test de sange – motivul pentru aceasta este inca de descifrat.

Simptomele pot diferi între adulți și copii, copiii fiind mai predispuși la simptome digestive.

Unele simptome comune ale bolii celiace sunt următoarele:

– balonare abdominală și durere
– diaree cronică, constipație, vărsături
– scaun palid, urât mirositor sau gras
– anemie feriprivă
– pierdere în greutate
– oboseală
– dureri osoase sau articulare
– convulsii sau migrene
– perioadele menstruale ratate
– afte
– mâncărime și erupții cutanate

Rolul aditivilor alimentari în boala celiacă

Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate pentru a îmbunătăți gustul, siguranța și aspectul produselor alimentare. Aditivii alimentari pot fi derivați din animale, plante, minerale și surse sintetice. Există trei clase majore de aditivi alimentari – agenți aromatizanți care îmbunătățesc gustul sau aroma, preparatele enzimatice și alți aditivi pentru conservare, colorare sau îndulcire.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aditivii alimentari trebuie să fie siguri și aprobați înainte de utilizare. Deși aditivii alimentari sunt în general siguri, cercetările recente arată o legătură între prevalența crescută a bolii celiace și consumul anumitor aditivi alimentari.

Aditivi alimentari sub forma de nanoparticule metalice

Aditivii alimentari sub forma de nanoparticule metalice afecteaza sistemul imunitar si intestinele, facand peretii intestinali mai activi si mai receptivi la gluten. Se spune ca aceasta actiune a nanoparticulelor metalice creste riscul bolii celiace, in special la indivizii predispusi genetic. Mecanismele care leaga nanoparticulele metalice de boala celiaca sunt urmatoarele:

Afectarea barierei intestinale poate determina peptidele glutenice sa patrunda in submucoasa si sa provoace boala celiaca.
Efectul asupra microbiotei poate provoca, de asemenea, boala celiaca; cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra aceasta legatura.
Interactiunea cu sistemul imunitar – Nanoparticulele pot declansa hiperactivarea sistemului imunitar, care poate fi o posibila cauza a tulburarilor autoimune, cum ar fi boala celiaca.

Transglutaminaza si boala celiaca

Transglutaminaza microbiana (mTGs) este un aditiv alimentar utilizat in mod obisnuit. Transglutaminaza microbiana este utilizata datorita capacitatii sale de a creste suculenta produselor, capacitatea de retentie a apei, proprietatile emulsionante, stabilitatea si elasticitatea.

Studii recente arata o posibila legatura intre transglutaminaza microbiana si boala celiaca. Transglutaminaza microbiana poate genera raspuns autoimun si poate creste, de asemenea, imunogenitatea peptidelor de gluten.

Concluzie

Desi studiile indica o posibila legatura intre aditivii alimentari si prevalenta crescuta a bolii celiace, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili mecanismul exact responsabil pentru acest model. Avand in vedere riscul potential, expertii recomanda etichetarea corespunzatoare a tuturor alimentelor procesate cu acesti aditivi alimentari. De asemenea, se recomanda consumatorilor sa verifice etichetele pentru a evita riscul de boala celiaca.

Tags: boala celiaca
ShareTweetPin
Diana

Diana

Eu sunt Diana, o iubitoare de frumos, povești autentice și momente speciale. Scrisul este modul meu de a mă conecta cu voi, cititorii Divablog.ro. Îmi place să abordez teme care ne fac viața mai ușoară, mai interesantă și mai plină de culoare. Sper ca articolele mele să vă fie ghid, prieten și sursă de inspirație.

Articole asemănătoare

Rețetă chiftele de curcan la cuptor

Rețetă chiftele de curcan la cuptor

by Diana

Chiftelele de curcan la cuptor sunt o alternativă sănătoasă și delicioasă la chiftelele prăjite. Sunt fragede, suculente și potrivite atât...

Rețetă supă cremă de roșii

Rețetă supă cremă de roșii

by Diana

Supa cremă de roșii este una dintre cele mai iubite supe datorită gustului său dulce-acrișor, texturii catifelate și prospețimii ingredientelor....

Cum să prepari ficăței de pui cu sos

Cum să prepari ficăței de pui cu sos

by Diana

Dacă vrei o rețetă rapidă, gustoasă și plină de savoare, atunci ficățeii de pui cu sos sunt alegerea perfectă. Aceștia...

Mai multe articole
Please login to join discussion

Revista pentru dive

Revista pentru dive si femei obisnuite, articole despre frumusete, sanatate, dieta, familie, sfaturi practice, gastronomie, retete culinare.

Categorii

  • Adult
  • Articole promovate
  • Casă și grădină
  • Diete
  • Familie
  • Fashion
  • Frumusețe
  • Gambling
  • Horoscop și Astrologie
  • Lifestyle
  • Rețete culinare
  • Sănătate
  • Știri mondene

Calculatoare utile

Calculator caloric

Calculator caloric

Calculator fertilitate

Calculator fertilitate

Calculator Număr Karmic

Calculator Număr Karmic

Compatibilitate astrologică

Compatibilitate astrologică

Zodiac chinezesc

Află-ți zodia chinezească

Divablog.ro

Revistă pentru dive și femei obișnuite, articole despre frumusețe, sănătate, culinar, familie, relații, lifestyle, fashion, parenting, sfaturi practice, home & deco, travel.

Despre

  • Acasa
  • Blog
  • Despre
  • Publicitate

Utile

  • Politica de confidențialitate
  • Politica de utilizare a cookie-urilor
  • Termeni și condiții
  • Contact

Top reviste pentru femei

femeiaconteaza.ro
mooze.ro
favit.ro
beautyaddict.ro
divamag.ro
exclusivemagazin.ro
womanmagazine.ro
ok-mag.ro
beautyandcare.ro
inspirate.ro
glamourmag.ro

Contact

Contactează-ne pentru colaborări și întrebări!

  • Acasa
  • Despre
  • Blog
  • Publicitate
  • Sitemap
  • Contact

© Copyright Divablog.ro, toate drepturile rezervate.

  • Acasa
  • Astrologie
  • Life
    • Lifestyle
    • Sanatate
    • Diete
    • Familie
  • Frumusețe
  • Fashion
  • Rețete culinare
  • Casă și grădină
  • Astrologie
  • Știri mondene