Telina este una dintre cele mai generoase legume. In totalitatea ei, „de sus pana jos”, de la radacina, la tulpina, frunze si chiar la seminte. Dar este folosita si in scopuri terapeutice, mai ales tulpina dulce de telina, cunoscuta ca „apio”, nume imprumutat din spaniola.
Telina apartine familiei de plante Apiacee si este consumata ca leguma. Cultivata pe tot globul, o regasim in aproape toate bucatariile traditionale sau moderne ale lumii. Originile sale se afla cel mai probabil in zonele mediteraneene si nord-africane, teorie sustinuta de descoperirea unei varietati de telina in mormantul regelui Tut. Iar o planta asemanatoare cu ea este descrisa si mentionata in miturile si istoria bazinului mediteraneean.
Bogata in minerale
Telina este si o sursa pretioasa de acizi grasi si vitamine, enzime benefice si antioxidanti , iar unul dintre punctele ei tari este continutul de fibre. Frunzele de telina sunt bogate in vitamina A, iar tijele detin vitamine precum B1, B2, B6, K si C, potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul organiccontinut de telina este esential pentru organism, in special pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala si au restrictii la sarea de masa.
Spre deosebire de radacina, tijele de telina se hranesc prin fotosinteza, asa ca nu acumuleaza amidon. De asemenea, spre deosebire de radacina, tulpinile nu au zaharuri. In schimb, au un continut scazut de calorii – o tulpina mare contine 10 calorii! Apio contine 83% apa si, prin urmare, poate fi o gustare perfecta atunci cand urmati o dieta de slabire sau va confruntati cu afectiunile secundare obezitatii: diabet si hipertensiune arteriala.
Spre deosebire de alte alimente care isi pierd nutrientii in timpul gatitului, compusii din telina rezista la temperaturile de fierbere si coacere.
Reduce inflamatiile
Telina contine antioxidanti si polizaharide, cu rol antiinflamator, in special flavonoizi si polifenoli – acidul cafeic, acidul ferulic, quercetina. Acestia reduc „daunele” provocate de radicalii liberi (stresul oxidativ) care genereaza procesul inflamator, cauza a multor boli cronice cum ar fi cancerul, bolile de inima, artrita, guta, reumatismul, sindromul de colon iritabil, astmul si bronsita, acneea, infectii la nivelul rinichilor si tractului urinar, ficatului, pielii. Tulpinile de telina actioneaza ca un diuretic, eliminand cristalele de acid uric, acumulate in jurul articulatiilor si reducand astfel durerea si disconfortul.
Retineti!
Telina este o planta suculenta acoperita cu un strat de pesticide care o protejeaza de ciuperci. Acest strat contine psoralena, compus care poate da alergii cutanate.