Este intr-adevar frustrant sa te simti balonat, sa ai eruptii acide, sa suferi o arsura la stomac sau un stomac galgait. Digestia necorespunzatoare devine un motiv de jena in locurile publice, iar o problema consistenta a intestinului poate pune, de asemenea, sanatatea in pericol.
Pe de alta parte, un sistem digestiv sanatos creste imunitatea, te face proactiv, imbunatateste sanatatea pielii, ridica starea de spirit, imbunatateste absorbtia nutrientilor etc. Deci nu mai ai de-a face cu problema digestiei; alunga-l consumand alimente care te vor ajuta sa digeri alimentele. De asemenea, evitati alimentele care pot agrava problemele digestive (acordati o atentie deosebita ceea ce alimentele functioneaza pentru dvs. si ce alimente nu).
Iaurtul
Iaurtul este incredibil de bun pentru digestia dvs., deoarece oferă intestinului bacterii bune care ajută la digestia alimentelor. Mai multe studii au arătat că consumul de iaurt poate inhiba diareea, bolile inflamatorii intestinale, poate îmbunătăți mișcarea intestinului și reduce riscul de cancer de colon. Puteți lua un mic castron de iaurt după prânz sau cină pentru a ajuta la digerarea alimentelor. Dar, în cazul în care sunteți intolerant la lactoză, luați în considerare o alternativă iaurt făcută din lapte de migdale sau de capră, sau chiar din lapte de cocos.
Papaya
Papaya este bogata in enzime proteolitice, chimopapaina si papaina care au proprietati antimicrobiene si ajuta digestia prin descompunerea alimentelor. In plus, papaya este, de asemenea, o sursa bogata de vitamine A, B. si C, care ajuta la eliminarea toxinelor. Oamenii de stiinta austrieci au efectuat un experiment pe indivizi cu probleme de digestie. Unui grup i s-a administrat extract de papaya, iar celalalt a fost tratat cu placebo. Grupul care a obtinut extractul de papaya a aratat o reducere considerabila a balonarii, a constipatiei si a arsurilor la stomac. Consumati papaya dupa ora pranz, de asemenea, se poate consuma intr-un smoothie dimineata la micul dejun.
Cereale integrale
Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de fibre solubile si insolubile. Fibrele solubile actioneaza prin formarea unei substante asemanatoare gelului in intestinul gros prin prinderea alimentelor si cresterea satietatii in timp ce incetineste absorbtia glucozei. Fibrele insolubile ajuta la promovarea miscarii intestinului prin adaugarea de volum in scaun.
Fibrele asigura, de asemenea, nutritia bacteriilor intestinale. Potrivit ghidului dietetic american (2005), ar trebui sa consumati cel putin 3 uncii de cereale integrale pe zi. Consumati grau, grau spart, sorg, orez brun, ovaz, quinoa etc. pentru a obtine cantitatea recomandata de fibre. Daca sunteti intolerant la gluten, va rugam sa ramaneti cu orez brun, hrisca, sorg, mei si quinoa. Acestea nu provoaca iritatii digestive.
Bananele
Bananele sunt bogate in fibre (o banana medie contine aproximativ 3 g de fibre) si pectina, care ajuta la imbunatatirea miscarii intestinului si la digestia carbohidratilor. Bananele sunt, de asemenea, alimente cu continut scazut de IG (ajuta la mentinerea glicemiei scazute), care sunt usor de mestecat si au si un gust minunat. Adaugati cate o banana in fiecare zi, fie in cerealele pentru micul dejun, in smoothie sau in clatite. Puteti avea, de asemenea, o banana cu iaurt congelat sau inghetata de vanilie la desert.
Pestii
Pestii de apa rece sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3 care ajuta la reducerea inflamatiei din stomac sau peretele colonului. Acest lucru, la randul sau, poate contribui la imbunatatirea digestiei si a miscarii intestinului. De fapt, oamenii de stiinta au gasit dovezi ca consumul de peste gras care contine o cantitate buna de acid gras omega-3 poate ajuta la reducerea simptomelor bolii inflamatorii intestinale (IBD). Actioneaza prin scaderea stresului oxidativ si a biomoleculelor proinflamatorii. Consumati somon mic, capturat salbatic, hering, cod, ton si crap pentru a obtine cantitatea adecvata de acid gras omega-3.
Ghimbirul
Radacina de ghimbir este frecvent utilizata in alimente, dar are si multe beneficii pentru sanatate. Timp de mii de ani, ghimbirul a fost folosit ca medicament pe baza de plante pentru tratarea racelii, tusei, inflamatiei, greatei si digestiei necorespunzatoare. Se crede ca ghimbirul are un efect pozitiv asupra enzimelor care ajuta la descompunerea grasimilor si proteinelor. Un grup de oameni de stiinta din Taiwan a confirmat ca ghimbirul accelereaza golirea gastrica si stimuleaza contractiile antrale. Puteti avea o bucata mica de ghimbir cu putina sare si o mestecati dimineata sau adaugati ghimbir in sucul de fructe sau in mancarea gatita.
Chimenul
Chimenul este utilizat pe scara larga in multe bucatarii ca agent aromatizant. Dar chimenul are si proprietati antioxidante, antimicrobiene, antidiabetice, anticancerigene si antiepileptice. Chimenul actioneaza ca un stimulent al apetitului si ajuta la ameliorarea dizenteriei si a diareei. Timolul, un fitochimic prezent in chimen stimuleaza secretia de enzime, acizi si bila pentru a promova digestia corecta. Uleiurile esentiale, sodiul si magneziul prezente in chimen ajuta la ameliorarea durerilor de stomac.
Feniculul
Feniculul este o planta carminativa (o formulare care ajuta la reducerea gazelor) si ajuta la prevenirea balonarii, indigestiei, flatulentei, durerilor de stomac, etc. colonul. Semintele de fenicul sunt, de asemenea, responsabile de stimularea secretiei sucurilor digestive si de imbunatatirea absorbtiei nutrientilor. Aruncati fenicul feliat in salata, sandvisul sau tocanita preferata. Puteti adauga seminte de fenicul pentru a spori aroma de pui sau peste la gratar, salate si chiar in deserturi.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt bogate in fibre dietetice care ajuta la miscarea intestinului corespunzatoare si absorbtia nutrientilor. Ele stimuleaza, de asemenea, sinteza celulelor din intestin care promoveaza activitatile enzimelor digestive in colon. Puteti avea piure, cartofi dulci la cuptor sau la gratar cu ulei de masline, sare, si piper. Puteti inlocui, de asemenea, cartofi cu cartofi dulci in curry.
Merele
Merele sunt bogate in vitamine, minerale, si fibre dietetice. Ei au, de asemenea, o proprietate antioxidanta care ajuta la reducerea daunelor oxidative si inflamatie in organele digestive. Pectina prezenta in mere este, de asemenea, considerat a promova cresterea bacteriilor intestinale bune, care ajuta, de asemenea, imbunatatirea digestiei. Au mere ca o gustare, cu cereale micul dejun, in piureuri, ca suc, etc Cu toate acestea, daca suferiti de IBS sau IBD, ulcer, etc coaja de mere (si chiar bucatar) inainte de a manca.
Avocado
Avocado este un aliment excelent de consumat daca suferiti de inflamatii ale stomacului. Ajuta la calmarea stomacului inflamat si a peretelui duodenului. Avocado ajuta, de asemenea, la schimbarea microorganismelor prezente in intestin si, prin urmare, ajuta la tratarea colitei, autointoxicarii si a biliozitatii. Includeti avocado in micul dejun, in piureuri si in salate pentru a va ajuta sa va vindecati intestinul si sa imbunatatiti digestia. In cazul in care aveti probleme cu stomacul, va rugam sa consultati mai intai medicul.
Prunele
Prunele sunt bogate in fibre solubile si insolubile. Actioneaza ca un laxativ, care stimuleaza miscarea peristaltica a tractului digestiv si a colonului. Prunele ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei si sporesc imunitatea. Luati suc de prune dimineata inainte de micul dejun sau dupa pranz.