Cuplurile fericite chiar si dupa ani si ani de relatie sunt din ce in ce mai rare in ultima vreme, asta din pacate. Si totusi, putem sa invatam mai multe din experientele lor si sa invatam sa construim propria noastra relatie ideala, bazata pe gratitudine, apreciere si o « paranoia pozitiva ».
Practica gratitudinea
Cuplurile care se iubesc si care sunt fericite, se apreciaza unii pe altii si sunt recunoscatori unii pentru altii. Sunt constienti de faptul ca partenerul lor nu este ceva ce li ce cuvine, ci o persoana care trebuie respectata, apreciata si iubita. Fiecare partener trebuie deci sa isi aprecieze jumatatea si ceea ce ii aduce aceasta mai bun. Unii isi lasa mici mesaje pentru a le aminti persoanelor de langa ei cat de multi ii iubesc si apreciaza. Ia exemplu.
Si un lucru e sigur- aprecierea si gratiudinea sunt cele care duc la fericire. Si luand-o pe aceasta cale, partenerii au tendinta de a se focaliza doar asupra lucrurilor pozitive si nu asupra celor negative. Fiecare persoana are defectele sale, dar cuplurile fericite, prefera sa nu se concentreze asupra lor si bine fac.
Cuplurile fericite traiesc cel mai adesea intr-o stare de paranoia pozitiva. Este vorba despre a acorda persoanei de langa beneficiul indoielii atunci cand face ceva dezamagitor si care raneste. Unii parteneri reusesc deci sa se puna in locul celuilalt, sa identifice bunele lor intentii, nu doar esecurile sau neindemanarile, deci nu critica tot timpul persoana de langa.
Atunci cand echilibrul din cuplu este perturbat cumva, fiecare gest de gentilete este primit cu o paranoia negativa. Partenerul se gandeste care sunt intentiile, mesajele subliminale si se gandeste ca un gest de iubire nu este decat o capcana destinata sa il dezamageasca si mai tare sau sa il raneasca inca o data. Nu fa asa. Nu e bine.
Trebuie sa va apreciati voi insiva
Ce e de facut atunci cand persoana de langa noi se comporta urat, este rece sau distanta? Te simti pe buna dreptate, singur, respins si abandonat. Deci in aceste situatii nu este deloc usor sa iti arati aprecierea sau sa vezi care sunt calitatile celui de langa tine.
Dar trebuie sa incerci sa iei putina distanta si sa creezi un moment de apreciere unde sa va enumerati fiecare calitatile. Incepeti prin a trai in aprecierea propriei persoanei si a celei de langa si restul va urma de la sine.