In ziua de azi, multimea de activitati si sarcini pe care trebuie sa le indeplinim ne copleseste. Astfel, incet, fara sa ne dam seama, ne transformam in niste roboti, setati pentru a rezolva anumite lucruri. In acest fel, afectiunea, emotia, trairile specifice unei fiinte umane se pierd. La fel se intampla si cu relatiile noastre. Ne indepartam de oameni si ne apropiem tot mai mult de tehnologie, incepand sa ii imprumutam trasaturile inumane. In acest articol vei afla ca in ciuda lipsei de timp, poti urma cativa pasi care te vor ajuta sa nu iti pierzi afectiunea, dar si sa iti mentii starea de afectuozitate la un nivel normal.
Pentru inceput, trebuie sa stim ca noi nu trebuie sa fim afectuosi doar pentru a ne pastra farama de umanitate. Trebuie sa facem acest lucru si pentru sanatatea copiilor nostri. Studiile arata ca acei copii carora li s-a oferit afectiunea necesara nu au suferit la fel de mult de stres in perioada maturitatii ca si copiii carora nu li s-a oferit cantitatea necesara de afectiune. De asemenea, acestia din urma, ajunsi la varsta maturitatii, nu s-au putut implini pe plan sufletesc, fiind incapabili sa mentina o relatie.
Asadar, este important de stiut ca un prim pas pentru a ne mentine starea de afectiune treaza este acela de a ne atinge mai mult, fiind demonstrat faptul ca atingerile apropie oamenii. Multi oameni se simt incomod cand se afla in postura de a lua in brate pe cineva, de a-l mangaia sau de a-l tine de mana. Aceste persoane trebuie sa lase in urma barierele personale ce nu le permit sa faca cu usurinta aceste gesturi. Mai mult decat atat, pentru ca momentul atingerii celuilalt sa devina un obicei, se poate face si un program in acest sens. Prin urmare, iti poti anunta familia ca in fiecare seara sau in anumite zile ale saptamanii va avea loc o sesiune de imbratisari intre membrii familiei. Chiar si uitatul la televizor poate reprezenta un bun prilej de a-ti imbratisa partenerul sau copiii.
Cercetarile arata ca sunt suficiente 21 de zile de punere in practica a unui lucru ca acesta sa devina un obicei.
Un alt gest de afectiune este strangerea mainii. Fie ca strangi mana partenerului sau pe cea a copiilor, prin acest gest se creaza o legatura puternica. Ba chiar, studiile arata ca acest gest este cel mai puternic in declansarea imediata a unei stari de afectiune fata de celalalt. De asemenea, daca in ciuda celor aflate pana acum tot iti vine greu sa initiezi aceste gesturi declansatoare de afectiune, trebuie sa stii ca atingerea este si sanatoasa. O simpla imbratisare declanseaza oxitocina, hormon care incetineste presiunea sangelui si tine la distanta stresul, afectiune ce poate duce la aparitia a diferite boli mult mai grave.
Nu in ultimul rand, un alt gest de afectiune ce include atingerea este masarea partenerului. Acest gest reprezinta un dublu castig. Nu doar ca te vei putea apropia si mai mult de partenerul tau, dar in acest fel il vei relaxa si il vei ajuta sa scape de durerile care nu ii dau pace.
Asadar, putem observa ca doar cateva mici gesturi de afectiune ne pot imbunatati relatia cu ceilalti. Fie ca e vorba de relatia cu partenerul, cu copiii sau cu un bun prieten.