Iti place sa mananci biscuiti digestivi cu ceai in fiecare zi? Biscuitii digestivi ajuta cu adevarat digestia? Te-ai gandit vreodata daca sunt de fapt sanatosi pentru tine? Daca nu, atunci aceasta postare va ajuta la clarificarea catorva mituri.
Nu judecati o mancare numai dupa numele ei. Termenul ,,digestiv” va poate determina pe multi dintre voi sa credeti ca boscuitii va ajuta la digestie. Provenit in secolul al XIX-lea ca aliment pentru a ajuta digestia, probabil deoarece continea bicarbonat de sodiu, biscuitii digestivi au fost preparati din paine bruna.
Cu toate acestea, versiunea moderna a cookie-ului s-a abatut de la painea bruna si poate contine faina integrala de grau. Aceste biscuiti sunt produse de masa coapte, care contin in principal faina de grau integrala, agenti de dospire precum bicarbonatul de sodiu, bicarbonatul de amoniu, acidul malic si acidul tartric, uleiul vegetal, laptele praf degresat, zaharul si desigur bicarbonatul de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu de aici nu ne ajuta digestia, deoarece caldura produsa in timpul prepararii biscuitilor isi modifica proprietatile. S-ar putea sa mancati aceste biscuiti crezand ca ofera o punga plina de beneficii pentru sanatate, dar in realitate aceste cookie-uri nu va dau prea multa mancare.
Sanatosi sau nesanatosi?
Continutul de zahar din biscuitii digestivi este foarte mare, determinand autoritatile din domeniul sanatatii sa le clasifice drept produs alimentar semi-dulce. Contin grasimi considerabil nesanatoase, pe langa caloriile goale. Desi biscuitii au cantitati mici de proteine si fibre, nu sunt suficiente pentru a completa o dieta sanatoasa echilibrata sau aportul zilnic recomandat. In mod evident, acestea sunt bogate in sodiu. A lua doar patru biscuiti digestivi este acelasi lucru cu a avea un pachet de chipsuri de cartofi.
Persoanelor cu tensiune arteriala crescuta li se cere strict sa nu consume aceste articole. Nu au alte vitamine sau minerale benefice. Continutul de lapte fara grasimi adaugat la biscuiti nu contine calciu. Chiar si altfel, acestea ofera valoare nutritiva zero. Biscuitii digestivi au 10% grasimi saturate din uleiurile vegetale modificate, care sunt nesanatoase.
Am stabilit ca biscuitii digestivi sunt produse dulci. Cu toate acestea, exista soiuri cu continut scazut de grasimi care asteapta sa va ademeneasca. Biscuitii digestivi cu continut scazut de grasimi contin cu aproape 25% mai putine grasimi decat cele originale. S-ar putea sa simti la inceput o alegere mai sanatoasa, dar restul ingredientelor raman aceleasi.
Biscuitii digestivi sunt de asemenea disponibili in arome de ciocolata care ii fac cu atat mai deliciosi. Cu toate acestea, ciocolata adaugata creste doar continutul de zahar si numarul de calorii. Un singur biscuit digestiv cu aroma de ciocolata contine 90 de calorii. In acest caz, ar putea fi luate doar intr-o zi de inselaciune.